utorok 10. marca 2015

Ako si vyliečiť helikobaktera prírodnou liečbou

Mastichový prášokLiečba helikobaktera bez antibiotík

 Medzi radami ako liečiť infekciu helikobakterom bez antibiotík najčastejšie nájdete užívanie nasledovných prostriedkov: rakytníkový olej, surová brokolica, Dračia krv a Chioská masticha.
Ja sa budem v tomto článku zaoberať práve Chioskou mastichou z jednoduchého dôvodu, Chioská masticha je zrejme z alternatívnych spôsobov liečby helikobaktera pylori (Hp) najlepšie preskúmaná. Známych je niekoľko štúdií niektoré sa zaoberajú schopnosťou zničiť helikobaktera v laboratórnych podmienkach, iné účinnosťou liečby u ľudí. Navyše desiatky ľudí sa podelili o svoje skúsenosti s liečbou v internetových fórach a diskusiách.
Najprv niekoľko riadkov o oficiálnej liečbe.

Oficiálna liečba helikobaktera pylori

Liečba helikobaktera pylori v ambulancii gastroenterológa je založená na troj, dokonca až štvorkombinácii liekov.  odbornom usmernení Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky sa uvádza, že striedavým podávaním antibiotík je možné dosiahnuť vyššie percento eradikácie (ničenia choroboplodných organizmov) - často presahujúce 90%.
Často liečba zlyháva úplne, v spomínanom dokumente sa uvádzajú dve príčiny zlyhania liečby: 
- „compliance“ čiže nespolupráca pacienta,
- rezistencia baktértie na antibiotiká.
Okrem toho nie v každom prípade vám zistenú infekciu Hp budú aj liečiť. Liečba nie je odporúčaná, ak „nie je dostatok dôkazov o vzťahu infekcie Hp ku danému ochoreniu“.

Helikobakter prírodná liečba

K prírodnej liečbe helikobaktera sa obracajú nielen tí, ktorí zo zásady odmietajú antibiotiká, ale preliečiť sa môžu aj ľudia, ktorým liečba nezaberá kvôli rezistencii,  alebo nebola u nich doložená závislosť medzi ochorením a infekciou helikobakterom pylori.

Mastichové kryštály nazývané aj mastichové slzyMasticha zabíja Helikobaktera pylori

Masticha je živica stálozeleného stromu pistáciovník mastixový. Získava sa zo zárezov v kôre a zberá sa až po skryštalizovaní. Kryštály, nazývané aj mastichové slzy, sa melú na prášok, ktorý sa užíva priamo, alebo v podobe kapsúl. Najúčinnejšia masticha pochádza z ostrova Chios v Grécku.
Účinok mastichy proti Hp bol popísaný napríklad v štúdii univerzitnej nemocnice Nottingham v Anglicku uverejnenej v časopise New England Journal of Medicine (5/1998). Závery štúdie vystihuje už jej názov: “Masticha zabíja Helikobaktera pylori”.
Ďalšia štúdia potvrdila efektivitu mastichy v boji proti baktérii helikobakter pylori. V koncentrácii 125 mg / ml masticha vyhubila helikobaktera pylori v 50% testovaných vzoriek, v koncentrácii 500 mg / ml  ho vyhubila až v 90% vzoriek, uvádza sa v časopis Journal of chemoterapy (6, 7/ 2001)

Mastichové kapsulyAko užívaľ Chioskú mastichu proti Hp

Podľa ankety vykonanej stránkou mastichaterapia.sk medzi užívateľmi Chioskej mastichy, môže masticha zabrať proti Hp pri dlhšom užívaní a to 2-3 mesiace pri dávkovaní 2 kapsuly 2-3 x denne alebo 3 x denne pol čajovej lyžičky mastichového prášku. Masticha sa užíva 20 až 30 minút pred jedlom. Prášok nie je ropzspustný vo vode, najvhodnejšie je vložiť pol lyžičky mastichového prášku do úst a zapiť vodou. Masticha má zaujímavú živicovú chuť.





Kedy neužívať mastichu

Mastichu nie je vhodné užívať pri alergii na živicu. Neodporúča sa tiež tehotným ženám, dojčiacim matkám a deťom do piateho roka života.

Ako dlho sa môže užívať Chioská masticha


Okrem alergie na živicu nie sú známe žiadne vedľajšie účinky mastichy, teoreticky sa teda môže užívať akokoľvek dlho. V Stredomorí a na Blízkom východe sa používa tiež ako pochutina do jedál, cukroviniek a nápojov.

1 komentár:

  1. Ak chceme mať zdravý žalúdok úplne - žiadny helikobakter a žiadne tráviace problémy, tak prírodná liečba by mala začať už úpravou jedálnička, stravovacích návykov a celkového životného štýlu. Inak sa masticha dá považovať aj za vhodnú "domácu" liečbu t.j. bez lekára. Avšak nepodceňoval by som pred tým nutnosť dôkladného naštudovania potrebných informácií. Napríklad, že mastichu nie je vhodné kombinovať s helicidom a pod. Zaujimavé porovnanie mastichy a konvenčných farmaceutík som pripravil aj na svojom webe: http://mastichovekapsuly.sk/masticha-zabijak-helikobaktera/
    Práve to sú hodnotné informácie, ktoré stojí za to naštudovať pri rozhodnovaní sa nad užívaním mastichy.

    OdpovedaťOdstrániť